skip to content
“Volíem dedicar-ho al Vilarreal pel títol i per la seua labor extraesportiva”
“Volíem dedicar-ho al Vilarreal pel títol i per la seua labor extraesportiva”

Els investigadors Andrés Santos-Cubedo (UJI), Carlos de Santisteban (UV), Begoña Poza (Grup Guix), Sergi Meseguer (UJI) i els alcaldes de Cinctorres i Vila-real han presentat aquest descobriment

Un nou dinosaure ha sigut descobert a la nostra província. El Protathlitis cinctorrensis, original de Cinctorres i dedicat al Villarreal CF, ha sigut presentat aquest divendres en el Restaurant El Ceramista de l’Estadio de la Cerámica, amb la participació dels investigadors Andrés Santos-Cubedo (Universitat Jaume I), Carlos de Santisteban (Universitat de València), Begoña Poza (Grup Guix de Vila-real), Sergi Meseguer (Universitat Jaume I), i els alcaldes de Cinctorres, Mireia Mestre; i de Vila-real, José Benlloch.

A continuació, podeu llegir les declaracions més destacades dels participants en la presentació:

Andrés Santos-Cubedo, geòleg de la Universitat Jaume I:

Per què li hem posat aquest nom? Havia de portar el nom de Cinctorres. Això ho teníem clar des del principi. Ens han tractat molt bé i han estat molt involucrats i interessats en aquest projecte. L’espècie havíem de dedicar-li-la a aquesta localitat. La idea de dedicar-li també el nom del Villarreal CF va començar a gestar-se en la final de Gdansk. Pensem que, si guanyàvem la final, hem de fer alguna cosa. Vaig proposar que li dedicàrem el nom al club. I què millor que dedicar-li-ho al seu major triomf i fer-ho l’any del centenari del club i en plenes festes de Sant Pasqual.

La idea de lligar Vila-real i Cinctorres ve des de lluny. Les dues localitats comparteixen diversos aspectes com la Verge de Gràcia o les esglésies referents van tindre els mateixos mestres d’obra. Hi ha moltes coincidències més.

Ens identifiquem amb els valors que venen defensant des dels últims 25 anys. S’han erigit en un orgullós ambaixador de la província de Castelló i han pres la responsabilitat d’expandir el seu nom, tradició i costums per tota Europa. Nosaltres també volem contribuir amb la promoció de la nostra província per tot el món. A través d’Endavant, el club promou el turisme, l’esport, l’educació i la cultura de Castelló, tal com nosaltres tractem de fer a través de la paleontologia. Tot això feia que ho creguérem mereixedor d’aquesta dedicatòria del gènere d’una nova espècie de dinosaure en reconeixement no sols al seu gran paper esportiu, sinó també a la labor extraesportiva.

Els barioniquinos van ser els reis d’Europa en el cretàcic. Com el Villarreal l’any 2021. Són molts els paral·lelismes. El 24 de maig de 1998 va ascendir el Villarreal en primera divisió; aqueix mateix any es va descobrir el jaciment Ana. La primera campanya va finalitzar el 26 de maig de 2002; just 19 anys després, aqueix mateix dia, el Villarreal es va convertir en campió de l’Europa League. Per a nosaltres, la primera excavació va ser com guanyar un títol després d’estar més de quatre anys des del descobriment, però sense treball en la zona.

En 2002, iniciem un projecte que ens ha portat més de 20 anys fins a trobar un nou dinosaure. El Villarreal també va treballar dues dècades fins a aconseguir el seu primer gran títol. Com diuen a la comarca de Els Ports: “tota pedra fa paret”

Carlos de Santisteban, geòleg de la Universitat de València:

La geologia és un substrat en el qual es troben els fòssils. En la zona de Els Ports es troba una formació on s’han donat la major part de restes fòssils d’aquesta edat. Es diu formació Arcillas de Morella. Està en tots els municipis de la comarca. Són 54 quilòmetres de superfície, amb una grossària mitjana de 30 metres. Encara es poden trobar més restes i aquesta zona està en tots els municipis.

En les excavacions paleontològiques que s’han trobat en aquest jaciment s’han descobert els fòssils. Es pot fomentar el turisme de naturalesa. El turisme per a veure jaciments i museus de dinosaures. Aquest potencial el tenen tots els ajuntaments i es poden desenvolupar activitats per a potenciar aquest entorn econòmicament. Investiguem perquè la gent de la població local millore la seua situació econòmica i puga desenvolupar a partir d’aquests descobriments.

Begoña Poza, geòleg del Grup Guix de Vila-real:

Han passat 20 anys des de la primera excavació, en 2002. Aquest projecte va començar llavors. Formem un equip per a excavar a veure què trobàvem. La sorpresa va ser en què la primera campanya trobem més de 100 fòssils. Hem fet huit campanyes i hem trobat mil fòssils. Alguns dinosaures no eren nous per a la ciència, com aquest, però han sigut part del nostre treball.

Aquesta és una zona geològica molt important. La geologia de la zona ha permés conservar aquests fòssils de l’etapa del cretàcic. Fem una actuació directa sobre l’entorn natural. Fem una excavació directa en la zona: municipis, on viu gent.

El nostre projecte està basat en la investigació científica, en la conservació del patrimoni natural i en la divulgació. La ciència forma part de la societat. Hem de generar-li un retorn a la societat. L’objectiu final és la divulgació, que es quede aquesta troballa en el territori i després una divulgació global, que arribe a tota la població. Ara procurarem que els fòssils es mantinguen en bones condicions i queden disponibles per a altres científics o a la disposició dels museus. S’ha fet una gran faena divulgativa. És el que més orgull ens genera.

Si aneu a Cinctorres podreu gaudir del Parc Cultural Dinomania. He de donar les gràcies a les institucions públiques que han confiat en els nostres projectes. Es pot visitar el jaciment Ana. Es pot accedir a ell, s’han posat rèpliques de les mostres amb informació. Hi ha una dinoruta per a visitants que coneixerà la geologia de la zona. Ha sigut un treball de quasi 20 anys per a poder arribar al Protathlitis cinctorrensis. Volem posar en valor el patrimoni natural de la nostra província i el treball en equip.

Sergi Meseguer, geòleg de la Universitat Jaume I:

Gràcies al Villarreal per acollir-nos per a presentar aquest dinosaure tan especial. El dinosaure és espinosáurido i teròpode. És carnívor. Es caracteritzava per caminar per les dues potes posteriors. Amb els seus braços atrapaven a les seues preses gràcies a les seues fortes arpes. Tenien dents còniques, amb un morro allargat semblant al del cocodril. És un barioniquino, que presenta corones dentals corbades i serrades.

El prototip està basat en un maxil·lar dret quasi complet i cinc vèrtebres de la cua descobertes en les Arcillas de Morella. Individu adult de 10 a 11 metres. La seua manera de vida: habitaven en zones costaneres on podien donar caça a les seues preses. La identificació d’aquesta nova espècie suggereix que la península ibèrica podria haver sigut una àrea diversa per als dinosaures espinosáuridos. Es creu que es van originar a Europa. Podrien haver migrat a Àfrica i Àsia.

Mireia Mestre, alcaldesa de Cinctorres

És un orgull representar a Cinctorres. Aquesta troballa el posa en el mapa nacional. Secundats amb el Villarreal CF, fins i tot en el pla europeu. El club és conegut fora de les nostres fronteres. Agraïsc a l’UJI i a la UV. A tots els que han donat suport a la paleontologia de Els Ports.

Aquest tema ens ha convertit en un destí de turisme familiar molt important. Aquesta troballa ens posa més en el mapa. Anime a visitar el jaciment Ana a tothom. És accessible amb cotxe i a peu. Hi ha una rèplica del dinosaure de 6 o 7 metres per si la gent la vol anar a veure. Estem molt agraïts.

José Benlloch, alcalde de Vila-real

És un honor participar en aquest projecte des de 2014. Fan un treball encomiable. Amb Cinctorres tenim una gran relació. Hi ha moltes vinculacions entre tots dos municipis. És un privilegi tindre al costat de casa un jaciment fantàstic. És impressionant. El Segle XIX va destacar la taronja. El segle XX, per la ceràmica. El segle XXI, el Villarreal CF i aquests 25 anys en l’elit.

Compartir.