skip to content
La sentència del TJUE no avala la Superliga Europea
La sentència del TJUE no avala la Superliga Europea

Les conclusions del TJUE asseguren que “una competició com la del projecte de la Superliga no ha de ser necessàriament autoritzada”

LALIGA destaca que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no avala la Superliga Europea i que la UEFA ja va recollir en 2022 una modificació de la seua normativa per a l’autorització de noves competicions, que s’adapta al que ara està dictaminant el TJUE.

Encara que els promotors de la Superliga asseguren que esta sentència els dona la raó, la realitat és que el TJUE ha sigut clar en afirmar que “una competició com la del projecte de la Superliga no ha de ser necessàriament autoritzada. En haver-se-li plantejat qüestions de caràcter general sobre les normes de la FIFA i de la UEFA, el Tribunal de Justícia no es pronuncia, en la seua sentència, sobre este projecte específic”.

LALIGA, única lliga personada en el procediment, celebra estes paraules que coincidixen amb la posició formal expressada per 23 governs nacionals de la UE i de l’EEE, una xifra sense precedents, que es van unir a la comunitat futbolística i esportiva en general per a defensar la piràmide del futbol enfront de models secessionistes com el que representa l’anomenada Superliga Europea.

L’essència d’esta sentència coincidix a més amb les conclusions de l’Advocat General del TJUE de desembre de 2022, que ja deia que “si bé l’European Super League Company té llibertat per a crear la seua pròpia competició de futbol independent, fora de l’ecosistema d’UEFA o FIFA, no pot, a més de crear eixa competició, continuar participant en les competicions de futbol organitzades per la FIFA i la UEFA sense l’autorització prèvia d’eixes federacions”.

“La sentència ve a confirmar el que sempre hem dit: qualsevol pot organitzar competicions fora de l’entorn UEFA i FIFA, això no es pot prohibir, i ningú ho ha posat en dubte. La qüestió judicial són les condicions d’estes competicions per a estar sota l’ecosistema d’UEFA i FIFA, és a dir, que ha d’haver-hi una normativa transparent, clara i objectiva per a l’aprovació de noves competicions. Ja en 2022 UEFA va establir un procediment per a autoritzar noves competicions a les quals pot acudir la Superliga Europea o qualsevol altra competició”, va detallar Javier Tebas, president de LALIGA.

Al marge d’esta sentència, ja tot l’ecosistema del futbol, incloent-hi aficionats, jugadors, entrenadors, lligues, federacions o clubs han parlat alt i clar per a dir que no desitgen un model que perpètua la participació d’uns pocs privilegiats, restringint el cim del futbol europeu a una elit, en lloc d’un esport obert per a tots.

La creació d’una lliga dissenyada per a enriquir als clubs més rics i concentrar el poder en un xicotet nom d’equips privilegiats, també provocaria la pèrdua de desenes de milers de llocs de treball i reduiria dràsticament els ingressos fiscals dels arqueges públiques de tot el continent.

En este sentit, segons l’informe pericial elaborat per KPMG, només a Espanya un projecte com la Superliga Europea provocaria la pèrdua d’un 55% dels ingressos globals de LALIGA i els Clubs i posaria en risc una indústria que genera més de 194.000 ocupacions i 8.390M€ en impostos a l’any, la qual cosa suposa un 1,44% del PIB.

El propi Parlament Europeu va aprovar un informe que advocava “per un model europeu de l’esport que reconega la necessitat d’un compromís sòlid amb la integració dels principis de solidaritat, sostenibilitat, inclusió, competència oberta, mèrit esportiu i equitat, i, en conseqüència, s’oposa fermament a les competicions escindides que soscaven estos principis i posen en perill l’estabilitat de l’ecosistema esportiu en general”.

Per tot això, fins i tot havent quedat clara la posició d’aficionats, clubs, lligues, jugadors, federacions, el Parlament Europeu, els Governs de la UE i ara el TJUE, per a reforçar i garantir la defensa de l’ecosistema del futbol europeu, els seus llocs de treball, la seua aportació a l’economia, etc., demanem a la Comissió Europea que active els mecanismes necessaris per a introduir mesures legislatives que protegisquen el futbol europeu de futurs atacs similars.

És fonamental continuar col·laborant estretament amb les federacions nacionals, les lligues, els clubs, els aficionats, els jugadors, entrenadors, institucions de la UE, els governs i altres parts interessades per a nodrir el desenvolupament del futbol, fomentar el creixement i preservar els valors fonamentals que han fet del futbol europeu la història d’èxit rotund que és hui.

Compartir.