skip to content
El Villarreal i el CEU promouen un protocol mèdic pioner
El Villarreal i el CEU promouen un protocol mèdic pioner
||||

El projecte té com a objectiu ajudar a la salut mental dels jugadors i es realitza en el marc del conveni Aula Endavant

El Villarreal CF i la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) s’han unit per a iniciar un projecte pioner sobre salut mental. L’objectiu d’aquesta aliança, en la qual participarà l’equip mèdic ‘groguet’, és detectar les situacions que poden afectar la salut mental dels jugadors i al joc net en el seu comportament sobre el terreny de joc. Aquesta investigació, fonamentada en els valors de la sociabilitat, companyonia i estil de vida saludable, es realitza en el marc del conveni Aula Endavant signat en 2015. 

Aquest estudi és de caràcter voluntari i anònim per als jugadors. Inclou, a més, la realització de diversos qüestionaris que han sigut validats internacionalment per a l’avaluació d’aspectes com la impulsivitat, la sensibilitat al càstig i a la recompensa, l’ansietat i la depressió o la conducta alimentària, entre altres. Les respostes als mateixos seran tractades de manera confidencial.

Un projecte pioner en el futbol

El cap dels serveis mèdics del Villarreal, Adolfo Muñoz, destaca aquest nou protocol mèdic, pioner en el món del futbol, en el qual treballarà amb l’ajuda dels investigadors del CEU UCH: “Ens ajudarà a millorar el benestar general i el rendiment esportiu de la plantilla i de la cantera, tant al començament de la carrera esportiva, com en la fase mitjana i en finalitzar la seua etapa professional, incloent la retirada. Només en Països Baixos, hi ha un 7% de clubs de futbol que avaluen la salut mental dels jugadors. Per això estem davant un projecte pioner en el nostre entorn, perquè els equips mèdics dels clubs puguen vetlar per la salut integral dels esportistes, també la mental, durant tota la seua carrera esportiva”.

Per part seua, Isabel Almodóvar, investigadora principal del projecte i coordinadora del Grau en Infermeria de la CEU UCH de Castelló, assenyala també la importància d’aquest projecte: “La salut mental dels esportistes és necessària per al joc net i la pervivència dels valors de l’esport. L’objectiu d’aquest projecte és identificar marcadors de salut mental en esportistes d’elit que permeten detectar precoçment possibles alteracions de salut mental en els reconeixements mèdics als jugadors dels clubs de futbol, per a abordar-les a temps”.

També participarà la Cantera Grogueta

A més, els investigadors d’aquest nou protocol prestaran especial atenció als joves de la pedrera del Villarreal CF amb edats compreses entre els 14 i 19 anys. El propòsit en aquest cas serà fixar biomarcadores de risc de depressió, problemes d’inclusió o autoestima que poden desenvolupar-se en l’adolescència. És per això que l’infermer i nutricionista de l’equip mèdic del Villarreal, Héctor Usó, centrarà la seua tesi doctoral per a l’Escola CEINDO CEU en les adolescents i les jugadores dels equips femenins, en relació al seu major risc de desenvolupar trastorns de salut mental relacionats amb la conducta alimentària.

Sis professionals mèdics formaran l’equip investigador

Adolfo Muñoz i Héctor Usó participaran en el projecte per part del Villarreal CF. Una investigació que està liderada per la doctora Isabel Almodóvar, de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) i en la qual també col·laboren el doctor Gonzalo Haro, director del Grup d’Investigació TXP, professor de Medicina i psiquiatre responsable del Programa de Patologia Dual Greu de l’Hospital Provincial de Castelló; les professors i investigadores, Paula Sánchez Thevenet i Isabel Aleixandre; i el professor investigador Antonio Real, per al tractament estadístic de les dades. 

Compartir.