skip to content
El Villarreal Femení: de zero a cent en dues dècades
El Villarreal Femení: de zero a cent en dues dècades
||||

L’evolució de l’estructura de les groguetes ha portat al primer equip de Segona Regional a la Primera Iberdrola

El Villarreal Femení està de moda. El primer equip va aconseguir l’ascens la passada temporada i l’estructura femenil del Submarí creix amb passes de gegant cada temporada. En el seu debut en Primera Iberdrola, les de Sara Monforte, entrenadora que també va ser artífex de l’ascens, es troben fora de la zona de descens i la dinàmica és molt positiva. A més, el TAD va retornar a les groguetes els sis punts que l’RFEF els havia restat en primera instància.

La calma regna a Miralcamp. Tot va bé. Però això és fruit d’un treball de més de vint anys de l’entitat vila-realenca amb els equips femenins. Patri Traver, una de les coordinadores del Villarreal Femení, explica el funcionament de la seua estructura i l’estratègia per a continuar creixent.

I és que, per a les jugadores de la Cantera Grogueta, saber que el primer equip competeix en la màxima categoria nacional, és un al·licient per a continuar perseguint els seus somnis en els terrenys de joc. “El principal és que les jugadores tinguen referents i el fet que les futbolistes entrenen en les mateixes instal·lacions que les joves i veure els seus entrenaments i partits fa que pensen que amb esforç i paciència és possible arribar. Ho veuen en les xarxes socials, en la tele i també diàriament. Així és molt més real”, afirma Patri Traver.

Filosofia made in Miralcamp

Malgrat competir en l’elit, el Villarreal Femení segueix fidel a la seua filosofia i part del bloc que enamora a l’afició groga en la Primera Iberdrola és el que va aconseguir accedir a la mateixa la passada campanya. “Això es pot aplicar a totes les nostres categories. Ens fixem primer en el que tenim a casa i després fitxem per a cobrir les necessitats que falten. És important que les jugadores cresquen amb el club i el club amb elles. Tothom sap que la Cantera Grogueta també forma en valors i ens agrada molt aqueixa connexió que es produeix en el creixement de totes dues parts”, confessa la coordinadora del Submarí.

L’escola continua sent part fonamental de l’estructura i, per això, jugadores com la joveníssima Irene Miguélez o Bea Prades, canteranas del club, s’enfronten a les millors futbolistes cada jornada defensant l’elàstica groga. També ho fa Aixa Salvador, que va eixir una temporada al Real Betis, i va tornar a casa per a continuar competint al màxim nivell. Per part seua, les també canteranas Albeta i Marta Querol, del Femení B, entrenen assíduament sota els ordes de Monforte i estan en dinàmica del primer equip, així com Vera Rico, també amb fitxa del filial, però amb major participació en partits oficials amb el primer equip. L’atacant de Benicàssim, juntament amb Miguélez, és internacional Sub-19 amb La Roja.

De fet, moltes d’aquestes jugadores s’involucren de manera directa en l’acadèmia groga. “És una mica el que busquem. Tindre a jugadores en els equips de la Pedrera Grogueta fa que les més xicotetes tinguen referents, un espill on mirar-se i que existisca aqueixa proximitat entre totes dues parts”, reconeix Traver. Sara Bermell, la portera mexicana Pamela Tajonar i Bea Prades són les jugadores que formen part dels cossos tècnics del futbol base aquesta temporada. Altres futbolistes com Lara Mata, Laura Royo, Olivia o Cienfu ja van fer el propi en campanyes anteriors, tant en les seccions femenines com en les masculines.

Dos passos importants

El Villarreal Femení ha fet dos passos de summa importància per al creixement de la seua estructura aquesta temporada. D’una banda, va nàixer el Femení D, que competeix en Segona Regional, i està format en gran manera per jugadores d’edat cadet. Patri Traver explica el perquè d’aquest canvi cap al futbol sènior: “L’any passat teníem dos equips en Infantil-Cadet, una categoria amb quatre anys de diferència entre algunes jugadores. El nivell que hi havia no s’adequava al de les nostres jugadores més majors. Decidim ficar un equip més en les lligues sènior per a crear-los un context de major competitivitat”.

Així i tot, el Femení D és el líder indiscutible en la seua competició regular i, per tant, segons la coordinadora grogueta, el pas cap a la competitivitat que es desitja “s’aconseguirà més en futures temporades si es produeixen ascensos”. A més, afig que “l’objectiu és que competisquen en tots els partits per a estar preparades abans del salt al C i al B”.

D’altra banda, el Femení Futbol 8 competeix en les lligues masculines sota el nom d’Aleví G i planta cara als rivals en tots els partits, puntuant en molts d’ells. “Quan proves una cosa nova, mai saps molt bé el que passarà, però buscàvem que hi haguera major igualtat de nivell i que competiren i ho estan fent. Que es produïsquen resultats molt justos, ja siga a favor o en contra, els ajuda a generar noves eines”, assenyala Traver sobre les expectatives que es tenien des del club davant aquest canvi per a les groguetes més xicotetes. Les xiquetes han demostrat amb escreix que estan preparades per a competir contra els xics. De fet, existeix el cas d’una jugadora que milita en un dels benjamins de primera línia del Submarí.

L’objectiu: formar jugadores per al primer equip

A curt termini, el Villarreal Femení es planteja els reptes de mantindre les categories més importants i créixer en nombre d’equips per a continuar formant jugadores. “El principal és assentar-nos en algunes categories, sobretot, amb el primer equip i el Femení C. De cara a la temporada que ve ens agradaria implementar un equip més de futbol 8 perquè les xiquetes comencen a formar-se més prompte amb la nostra metodologia i estiguen adaptades ja per a començar a competir contra els xiquets”, declara la coordinadora i exfutbolista groga, que afig la importància de “formar jugadores per al primer equip des del Femení B”.

El treball ha donat els seus fruits per a les groguetes en totes les seues categories. I és que el Villarreal promet arribar a ser, tenint en compte l’evolució des de la creació de la secció femenina a principis de segle, un dels referents del futbol femení a nivell autonòmic i nacional. El Villarreal Femení no té sostre.

Compartir.