El Juvenil A i Aspropace coneixen La Cerámica
El Juvenil A i Aspropace coneixen La Cerámica

La plantilla de l’equip Sub-19 del Submarí i els usuaris de la fundació visiten junts l’estadi groguet

El Juvenil A del Villarreal ja ha començat el seu particular projecte Endavant Igualtat 23/24. Durant la present temporada, els talents del conjunt Sub-19 del Submarí conviuran amb els usuaris de la Fundació Aspropace, que pateixen paràlisi cerebral.

I en el dia en què els membres de totes dues parts es presentaven i iniciaven junts este camí, què millor que fer-ho a la casa de tots els groguets. “Ha sigut una primera presa de contacte amb l’equip amb el qual farem enguany el projecte Endavant. Hem fet un tour per l’estadi i hem vist les diferents zones i ens hem anat coneixent amb els jugadors”, explica un dels monitors d’oci de la Fundació Aspropace, Humberto González, al que l’entrenador del Juvenil A de la Cantera Grogueta, Mario Bárcena afig que “decidim que fora un tour per l’estadi perquè calia transportar a moltes persones i ací tenim la facilitat de moure’ns bé”.

A pesar que la primera trobada oficial va ser este, Bárcena admet una reunió prèvia en la qual els membres del Submarí es van informar sobre el tipus de fundació que és Aspropace i la seua casuística: “És la primera presa de contacte a nivell social. Ja vam tindre una prèvia a la Ciutat Esportiva perquè era la primera vegada que gran part de la plantilla i el cos tècnic teníem contacte amb persones amb paràlisi cerebral. Van vindre tres treballadors i dos usuaris a ensenyar-nos com relacionar-nos i interactuar amb ells”.

Les diferents activitats en les quals conviuran el Villarreal i Aspropace tenen un efecte molt positiu per a totes dues parts. El responsable de la fundació el qualifica com “molt enriquidor” i al·lega les relacions personals que es creen com un gran avantatge: “A part que són persones joves, que van amb una altra energia, coneixem a persones diferents i ens relacionem de manera diferent. Intentem, des de la nostra experiència, donar a conéixer altres realitats i altres maneres de veure la vida”.

D’esta mateixa manera, ho veuen els futbolistes del combinat groguet. “Porte ací sis anys i tots, excepte el del COVID, he estat en el projecte Endavant. Ens aporta eixir de la residència, conéixer la realitat d’este món, que no és tot meravellós. Ens enriqueix molt”, confessa Unai Rodríguez. El seu company Celso Bermejo coincideix en este aspecte: “Som uns privilegiats perquè pel simple fet de poder dependre de nosaltres mateixos. Ens fa veure la realitat de la vida. El futbol et fa tindre molts valors i veure que no és tot de color de rosa”.

I és que les joves promeses de l’entitat groga solen destacar, a més de per les seues qualitats futbolístiques, per la seua maduresa fora dels terrenys de joc, tal com deixa entreveure el tècnic càntabre del Juvenil A sobre la implicació dels xics en el projecte Endavant: “Quan veus l’edat que tenen els xics i com de difícil pot ser per a ells, necessitem una primera explicació per a establir unes bases i que prengueren consciència de com tractar amb ells, però et sorprenen per a bé, independentment de l’associació amb la qual treballes. Este és el meu cinqué any en Endavant amb gent de diferents edats, infantils, cadets i juvenils i els xics sempre han estat de 10 a nivell de com s’involucren i com els transmetem la importància d’este projecte per al club”.

Endavant Igualtat: una altra manera de veure la vida

Els jugadors i entrenadors de la Cantera Grogueta sempre parlen que esta branca d’Endavant és molt beneficiosa perquè els obliga a veure altres realitats. I això mateix creu González que aporta, en concret, Aspropace: “Portem molts anys col·laborant en el projecte. Aportem la nostra experiència i que coneguen que, dins de la mateixa ciutat, perquè estem a Castelló, però venim molt a Vila-real, hi ha persones amb moltes realitats, però trobem punts d’unió i coses que ens puguen agradar a tots. L’esport és un element que cohesiona molt a les persones”. “El projecte Endavant busca eixa relació amb l’entorn, veure eixes realitats fora de la bambolla del futbol i relacionar-nos amb la comunitat del Villarreal, que és la que el manté viu”, afig Bárcena.

Per al preparador groguet, natural de Santander, Endavant Igualtat és essencial per a la Cantera Grogueta i creu que esta pràctica hauria d’estendre’s a la resta de clubs mitjançant programes similars: “Coneixia l’existència del projecte abans d’estar al Villarreal i de portes per a fora això genera enveja sana. Tots els clubs haurien de tindre una relació amb l’entorn i una obra de responsabilitat social així”. A més, confessa que per a aquells que arriben des d’altres regions per a treballar en un club d’elit com el Submarí, és una de les millors maneres d’entendre la idiosincràsia del Villarreal: “Per a la gent que som de fora, la part del club que més sentit de pertinença genera és el projecte Endavant, sense cap dubte. És una responsabilitat molt bonica. En totes les associacions ens diuen l’agraïts que estan, però els més agraïts som nosaltres”.

Compartir.