skip to content
Un dinosaure en homenatge al Villarreal CF
Un dinosaure en homenatge al Villarreal CF

La nova espècie, trobada a Cinctorres, serà dedicada al club per la seua implicació amb la província de Castelló

Una nova espècie de dinosaure ha sigut trobada a Cinctorres, Castelló. Investigadors del Grup Guix de Vila-real, de la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València han trobat un nou gènere de dinosaure que va viure a la província de Castelló fa uns 127 milions d’anys. Així ho ha confirmat recentment la prestigiosa revista britànica Scientific Reports, la cinquena més citada en el món en l’àrea de Ciències Multidisciplinàries, en relació al descobriment dels fòssils d’un nou gènere i espècie de dinosaure espinosáurido.

L’holotip s’ha descrit basant-se en un dentari dret quasi complet i cinc vèrtebres cabals. Es tracta d’un individu adult d’uns 11 metres de llarg per 3 d’alt, carnívor, amb un morro allargat proveït de nombroses dents còniques que es desplaçava amb les seues dues potes posteriors i utilitzava les seues mans per a capturar preses. Els ossos van ser trobats en el jaciment ANA de Cinctorres, sent la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Argiles de Morella, pertanyent al Cretàcic Inferior, i la quarta a la província de Castelló.

A l’hora de donar-li una denominació a la nova espècie, l’equip d’investigació ha volgut homenatjar el Villarreal CF pel seu centenari, pel títol aconseguit de l’Europa League en el 2021 i per la seua col·laboració i implicació amb la província. És per això que han decidit dedicar-li el nom en el seu honor a la nova espècie: ‘Protathlitis cinctorrensis’. Protathlitis, que significa ‘campió’ en grec com a referència a la gesta obtinguda a Gdansk; i cinctorrensis per la localitat on es van trobar els fòssils.

El club vol mostrar el seu màxim i profund agraïment per semblant afalac al Grup Guix de Vila-real, a la Universitat Jaume I de Castelló i a la Universitat de València i rep amb el màxim orgull aquesta deferència, la qual reforça el sentit de pertinença i identificació de l’entitat amb la província de Castelló. ‘Protathlitis cinctorrensis’ ja passa a formar part de la història, present i futur del Vila-real CF.

Presentació del dinosaure en El Ceramista

L’acte de presentació oficial de la nova espècie de dinosaure tindrà lloc demà a les 11.30 hores en el Restaurant El Ceramista de l’Estadi de la Ceràmica. En el mateix participaran el president del club, Fernando Roig; l’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre; i els 4 geòlegs que van liderar la investigació: Andrés Santos-Cubedo i Sergi Meseguer de la Universitat Jaume I de Castelló, Carlos de Santisteban de la Universitat de València i Begoña Poza del Grup Guix de Vila-real.

Concurs en els col·les de la província per a donar-li un sobrenom

Es realitzarà un concurs entre els col·legis de la província de 5é any de Primària que desitgen participar perquè facen un treball relacionat amb els dinosaures que van habitar la província i que, a més, puguen proposar 3 possibles sobrenoms al dinosaure. El club finalment triarà un sobrenom guanyador i entregarà un premi al col·legi corresponent.

El nou gènere està dedicat al Villarreal CF

1) Protathlitis cinctorrensis nou gènere i espècie de dinosaure espinosáurido.

2) Protathlitis cinctorrensis és la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Argiles de Morella (Cretàcic Inferior).

3) Protathlitis cinctorrensis és un dinosaure clau per a entendre l’origen i l’evolució dels espinosáuridos a Europa.

4) Segons els resultats de l’estudi Protathlitis cinctorrensis és un barioniquino basal, que està estretament emparentat amb el dinosaure Baryonyx walkeri.

5) Els espinosáuridos de Cinctorres habitaven àrees pròximes a zones costaneres.

Fitxa tècnica

Dinosauria, Teròpodes, tetanuros, espinosáuridos, barioniquinos, Protathlitis cinctorrensis gen. et sp. nov.

Significat del nom: Protathlitís (del grec, Πρωταθλητής)—“campió”, en referència al títol de la UEFA Europa League guanyat pel Villarreal C.F. l’any 2021 i com a homenatge al centenari del club celebrat en aquest 2023. Cinctorrensis espècie dedicada a Cinctorres i als seus habitants, on els fòssils del dinosaure van ser trobats.

Classificació: espinosáurido barioniquino.

Descripció: Santos-Cubedo, de Santisteban, Gorg i Meseguer, en 2023.

Trobat en: Cinctorres, Castelló, Espanya.

Edat: Cretàcic Inferior (Barremiense tardà), entre 126 i 127 Dt..

Dimensions: entre 10 i 11 metres de longitud.

Pes: unes 2 tones.

Dieta: carnívor.

Compartir.