La capital de l’Alcalatén serà la protagonista enfront de l’Atlético de Madrid
L’Alcora és coneguda abans de res per la seua ceràmica. En els seus carrers, els visitants la podran descobrir en la Ruta dels Murals i espais urbans on la localitat cada vegada potencia més la ceràmica local, per exemple en els carrers, places, glorietes i rotondes. El seu Museu de Ceràmica exhibeix la millor producció del segle XVIII, la ceràmica que s’elaborava en la Real Fàbrica del Comte d’Aranda, la tradició alfarera local i obres avantguardistes de ceramistes de tot el món. En els tallers artesanals del museu els visitants podran adquirir el millor record de la seua visita: una peça de ceràmica decorada a la manera tradicional de la nostra ciutat.
Festes i tradicions
En el municipi, capital de l’Alcalatén, també es pot gaudir de nombroses festes i tradicions. La Festa del Rotllo, declarada d’interès turístic provincial, la Matxà de Sant Antoni amb la Rècua Arriera, el Romiatge de Sant Vicent, la Fira del Mussol, les Jornades Medievals Al-Qura 1233, o la Rompida de l’Hora, com a festa important dins de la nostra Setmana Santa. Aquesta festa, declarada Bé d’Interès Cultural de la Comunitat valenciana, s’ha convertit en un referent turístic i cultural a la Comunitat Valenciana, augmentant cada any la participació de tamborers i de visitants a la localitat.
Gastronomia
La tapa per excel·lència de l’Alcora és, sens dubte, el caragol. A la fi d’agost, i coincidint amb les Festes del Crist, s’organitza la ja típica Ruta Gastronòmica del Caragol. A més, tots aquells visitants que s’atrevisquen amb la ruta aconseguiran el Carnet de Caragoler si degusten la tapa
en sis establiments adherits.
Excursions i esport a l’aire lliure
L’Alcora compta amb una zona municipal d’acampada que se situa en el paratge de l’ermita de Sant Vicent. És el vertader pulmó verd de la localitat. Les seues frondoses pinedes estan condicionats amb berenador, paelleros, banys, parc infantil i altres serveis.
L’extens terme municipal de l’Alcora i la seua variada orografia han convertit al municipi en un enclavament idoni per a la pràctica del senderisme i és a més, una de les més belles rutes d’accés cap al massís del Penyagolosa, l’Alcora ofereix excel·lents condicions per a la pràctica de l’esport a l’aire lliure, amb una variada oferta de modalitats: rutes senyalitzades, rutes guiades, rutes BTT, itineraris específics per a grups organitzats i, també, la Mitja Marató de Muntanya. De la mà de tècnics i monitors especialistes en esport d’aventura l’Alcora ofereix la pràctica de caiac, passejos a cavall, tir amb arc, tirolina, miniquads o barranquisme, entre moltes altres activitats.
Monuments i altres llocs d’interès
Carretejant per l’Alcora es pot descobrir el seu origen medieval, amb els portals de Marco i Verdera (segle XIV) o la Torre del Repès, que protegia un dels accessos al primitiu recinte emmurallat. En l’església parroquial conviuen elements gòtics, renaixentistes i barrocs, testimoniatge de les diferents fases constructives del temple. Molt a prop, la capella de Marc conserva un ric conjunt de taulelleria barroca. Coronant el nucli urbà, el Calvari, amb façana de taulells dedicada a la Crucifixió.
Distribuïdes pel terme municipal, les ermites de Sant Cristòfol, Sant Vicent i el Salvador. Al costat d’aquesta última, el castell de l’Alcalatén, d’origen musulmà, que dóna nom a la comarca. També mereixen esment les termes romanes de Santa o les pedanies de Araia (enclavada en plena naturalesa) i la Foia (en l’església de la qual es conserva un paviment de taulells de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda).