Almassora, un lloc amb ànima d’aigua
Almassora, un lloc amb ànima d’aigua

AJUNTAMENT D'ALMASSORA

La localitat de la Plana Baixa, protagonista de Endavant Província davant l’Athletic 

El municipi d’Almassora, protagonista de Endavant Província en el pròxim partit de Lliga davant l’Athletic de Bilbao, és un lloc típic mediterrani, modern i actual, amb un actiu nucli urbà, una indústria moderna, així com uns interessants espais rurals i naturals. El terme municipal d’Almassora es vertebra al voltant del rio Mijares, l’últim tram del qual fluvial, la desembocadura, marca tant la geografia com el caràcter dels seus habitants. El clima benigne, les tradicions i la cultura acaben de dissenyar un lloc envejable para a viure, visitar i gaudir. A més, Almassora posseeix una xarxa de museus amb el Museu del Joguet, Museu Municipal d’El Torrelló i el Museu Parroquial.

La Desembocadura del Mijares és el seu major tresor. Un paisatge que inspira. Un aiguamoll replet de vida. Una vida que també arriba fins al mar. Les platges d’Almassora són naturalesa i pura essència mediterrània amb un ambient familiar.

En la ciutat, un passeig per la cultura. I petjades d’altres segles. Pòrtics, la vila. I l’alta església parroquial de la Nativitat. Un passeig per l’Almassora més històrica. Almassora també és gastronomia. I la més coneguda: les seues calderes. Les protagonistes de les seues festes de Santa Quitèria.

Santa Quitèria, festa d’interès turístic provincial

Organitzat per la Junta Local de Festes (organisme creat per a preparar els actes festius patronals), la setmana que embolica el dia 22 de maig, Almassora celebra una de les seues dues festes patronals: ‘Bous al carrer’, concerts de música del panorama nacional i internacional, focs artificials, actes culturals, infantils, esportius, casetes on degustar bona gastronomia, romiatge a l’ermita de la Santa, i sobretot les famoses ‘Calderes de Santa Quitèria’.

Tambors de Passió

S’ha convertit, per dret propi, en l’acte més multitudinari de la Setmana Santa d’Almassora. Durant una hora, els tambors no paren de tocar un únic ritme, el ritme de Tambors de Passió. Cada Dijous Sant, quan s’acosta la mitjanit, centenars de persones van acudint, en constant degoteig, a la Plaça Major. Tambors i bombos s’entremesclen expectantes entre veïns i visitants, disposats a deixar-se portar per tan sobri i impactant acte. Espectacle de calat provincial.

Patrimoni: Castell Vell i El Torrelló.

El patrimoni d’Almassora és, com quasi totes la ciutats mediterrànies, ric i variat. Totes les civilitzacions i moviments arquitectònics han deixat la seua empremta en aquesta terra. Des de les restes arqueològiques neolítics fins al modernisme de principis del XIX, cada construcció té la seua pròpia personalitat i s’emmarca en un espai comú i eclèctic. Fins a l’actualitat s’escometen projectes que marquen un panorama i un paisatge modern i actual, sense menyscabar l’herència del passat. El més destacat és es Castell Vell i El Torrelló.

D’aigua dolça i salada. De festa i de tradició. Una ciutat per a conèixer-la. Endavant Almassora.

 

 

 

Compartir.