Un Submarí de llicenciats
Un Submarí de llicenciats

Iker Álvarez i Paola Soldevila expliquen com combinen el futbol professional amb els seus estudis universitaris

Un total de 18 jugadors professionals del Villarreal CF han completat o es troben cursant els seus estudis universitaris. En el primer equip del Submarí, el futbolista ‘cum laude’ per excel·lència és Manu Trigueros, també conegut per haver finalitzat el Grau en Magisteri de Primària amb especialitat en Educació Física. Però de prop li segueix el jove Ramon Terrats, que es troba estudiant Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.

D’altra banda, al Villarreal B i el Femení, els altres dos equips professionals de l’entitat groga, hi ha fins a 16 futbolistes universitaris o llicenciats. El porter del Mini Submarí Iker Álvarez, que estudia Administració i Direcció d’Empreses, i la migcampista grogueta Paola Soldevila, que ja va acabar el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i el Màster en Direcció Esportiva, expliquen com combinen els estudis amb l’esport d’elit.

El principal problema radica a gestionar correctament els horaris. “Possiblement, això és el més complicat, sobretot al principi. Igual ara, també fruit de l’experiència, et vas adaptant i vas adonant-te que hi ha coses que no depenen de tu i restes importància a unes certes coses, com a canvis d’horaris a última hora o imprevistos que passen, que en algun moment, et poden arribar a estressar perquè t’has perdut alguna classe o algun examen. També és veritat que des que l’equip està en categoria professional, l’accés a esportista d’elit et facilita molt uns certs canvis, encara que no tots”, explica Iker Álvarez.

Tant en els problemes com en les facilitats coincideix Paola Soldevila, que subratlla que “és complicat si vas presencialment a la universitat perquè a vegades entrenes al matí i altres a la vesprada, però em donen facilitats i s’adapten als qui competeixen en l’elit. Has d’organitzar-te molt bé i aprofitar al màxim l’estona que vas a la universitat i si tens hores de descans et vas a la biblioteca”.

Estudiar en els desplaçaments, una utopia

I quan arriba el cap de setmana, en els desplaçaments, uns juguen al parxís o veuen pel·lícules mentre uns altres aprofiten per a estudiar, intentant trobar un poc de concentració en un espai tan reduït com pot ser un autobús, per això sempre no és possible continuar avançant tasques.

“Sent sincer, a vegades em resulta impossible i he de posar-me amb ells, perquè hi ha molt de rebombori, perquè es fa incòmode estudiar allí o simplement perquè eixe dia no t’abelleix tant, encara que he d’admetre, que traure eixa força de voluntat alguns dies, m’ajuda després a mantindre la concentració en el camp. És difícil, a vegades impossible, però volent-ho, es pot”, confessa el porter andorrà, al que la jugadora catalana s’adhereix: “Jo quasi mai estudi en el bus perquè no el porte bé, m’entretinc molt fàcilment i intent anar als desplaçaments amb les tasques fetes, però quan tinc exàmens intente posar-me en la zona de més tranquil·litat i posar-me música amb els auriculars”.

De la tensió del partit a l’estrés de l’estudi

Molts aficionats pensen que el futbol professional tan sols comporta un esforç físic, però la veritat és que l’estrés, la concentració i la tensió en els partits estan pels núvols i l’esforç mental és alt, la qual cosa pot minvar les forces per a estudiar quan es torna a casa.

Per a això, Iker té la solució: “Intent sempre no deixar-me tasques per al dia del partit. Aquests moments previs, m’agrada només focalitzar-me a guanyar i sabent que eixa és la meua primera prioritat. Després del partit, depén del que passe en el camp tampoc abelleix, així que intente aïllar un poc eixe dia de la meua rutina d’estudi”. Per part seua, l’aguerrida futbolista als ordes de Sara Monforte opta per planificar al detall la seua rutina i véncer a la procrastinació: “Quan arribes a casa, l’única cosa que t’abelleix és desconnectar i descansar la ment. Intente descansar una estona i després posar-me. Dona peresa, però és l’única solució. En els últims anys, he aprés a gestionar els meus horaris. El millor és portar una planificació. Si saps que tindràs X hores lliures, t’organitzes i et marques objectius diaris”.

El suport de la família és fonamental

En el cas de tots dos futbolistes, la decisió de continuar estudiant una vegada finalitzat el Batxillerat va ser personal, però el suport de la família va sumar.

“Des de casa, no va ser una obligació de manera directa. Va ser més aviat un suggeriment amb un retintín final d’obligació, encara que tot siga dit, mai m’han pressionat perquè l’acabe en un cert temps, només han volgut que vaja fent a poc a poc i com tampoc ho necessite actualment, ja ho acabaré. Encara que tot siga dit, ja tenia pensat estudiar una carrera”, recorda l’internacional tricolor, que coincideix amb Soldevila en aquest aspecte. “Va ser una decisió totalment personal, però és veritat que la meua mare sempre va intentar que aprofitàrem el temps i que no el deixara si podia combinar-lo amb el futbol i, en els últims anys, el meu pare també m’insisteix bastant a continuar estudiant De fet, he acabat el màster i ja m’està dient que estudie més. Si t’ho recomanen és pel teu bé”, manifesta la futbolista de Porrera.

Un pla post futbol

Quan un esportista professional decideix començar els seus estudis, pot veure’l com una eixida professional o simplement com una manera de culturizarse i desconnectar de la seua activitat diària. En el cas d’Iker Álvarez, l’arquer prefereix no sobrepensar sobre aquest tema: “No ho sé, al final, la vida dona moltes voltes, i no saps el que t’oferirà. Preferisc no prendre-m’ho com una futura eixida ja que és una cosa que desconec si succeirà. L’única cosa que s’ara mateix és que m’ajuda a desconnectar i amb això em quede. El que el futur oferisca, ja em dirà si m’he de dedicar a això o si pel camí, m’aficione a altres coses i tir per eixe altre costat. L’única cosa que tinc clar és que quan acabe la carrera, continuaré estudiant”.

En canvi, Paola Soldevila té un objectiu clar i es forma per a això: “Les meues expectatives passen per seguir lligada al món del futbol pels estudis que he realitzat. Depén de molts factors, però el meu somni passaria per ser directora esportiva. Estudi per a tindre una eixida laboral, encara que també m’ajuda a desconnectar”.

Els altres futbolistes del Villarreal B que cursen estudis universitaris són Rodri Alonso (ADE), Antonio Espigares (Infermeria) i Marcos Sánchez (Psicologia). Al Villarreal Femení, regnen les jugadores amb estudis superiors en curs o finalitzats, que, a més de Soldevila, són Elena de Toro (CAFD i Màster en Educació Física), Cristina Cubedo (Finances i Comptabilitat i Fisioteràpia), Yenifer Giménez (Comptadoria), Lucía Gómez (Psicologia i Màster en Psicologia Esportiva i Coaching), Ainoa Campo (Infermeria), Tere Morató (CAFD, Màster en Readaptació i Preparació Física i Màster en Gestió Esportiva), Claudia Iglesias (Psicologia), Kayla McKenna (Antropologia Cultural i Màster en Salut Pública), Carmen Carbonell (Fisioteràpia i Ciències de l’Esport), Nerea Pérez (Magisteri de Primària) i Queralt Gómez (Infermeria i quatre màsters relacionats).

Compartir.