El treball de les ments de les futures estreles
El treball de les ments de les futures estreles

Rosa Picó explica com treballa el Departament de Psicologia amb els futbolistes de la Cantera Grogueta

L’aspecte mental cobra cada vegada més importància en el món del futbol i els professionals del Villarreal són conscients d’això i treballen dia a dia perquè els seus jugadors més joves es preparen mentalment per a l’esport rei i la vida.

Rosa Picó, coordinadora del Departament de Psicologia del Submarí, comanda un equip de nou psicòlegs més: Jahel Molina (Villarreal Femení), Bernardo Vert (Villarreal B), Cristian Segovia (Villarreal C), Javier Garrido (Juvenil A), Neus Ramos (Juvenil Roda), Joaquín Martínez (Juvenil B), María Cosín (Cadet A/Infantil A), Laura Sánchez (Cadet Roda/Infantil Roda) i Kristopher O’Hare (Departament Internacional i Futbol 8). Ells són els encarregats de forjar la fortalesa mental de les promeses de la Cantera Grogueta.

Des del Departament de Psicologia groguet, es treballen multitud d’aspectes, encara que “l’objectiu principal és el rendiment esportiu, ja que els xics venen ací a jugar a futbol, que és la seua passió, i posseeixen cert talent que els permet competir en aquestes categories”, explica Picó. “Tractem de controlar totes les variables per a optimitzar-ho. Moltes d’elles es veuen reflectides dins del camp, com la gestió de les emocions, la pressió, la gestió de l’error o la presa de decisions”, relata la coordinadora del departament.

A més del treball amb els jugadors, els psicòlegs del Villarreal també inverteixen el seu temps en els tècnics per a “dotar-los d’eines perquè ells mateix es coneguen des del punt de vista professional i així puguen treballar sobre un objectiu específic, en aquest cas sobre la comunicació tant el camp, en xarrades prepartit o individuals amb el jugador, com en vídeos…”, dona a conéixer la psicòloga burrianense. Cada tècnic “es grava la comunicació verbal i no verbal, analitza aquest enregistrament i finalment reflexiona amb el psicòleg del seu equip sobre la millora que s’està aconseguint i així continuar desenvolupant un pla de treball”, afig.

Exemple de Manu Trigueros

Manu Trigueros és l’exemple per excel·lència del futbolista groguet amb estudis. Cada vegada es troben més casos en els equips capdavanters del Villarreal, com Iker Álvarez o Iker Goujón en el filial. Rosa Picó parla de la importància de la carrera dual holística: “El fet que estudien els ajuda a no tindre massa hores lliures, tenint així la ment ocupada per a no pensar només en futbol, ja que tampoc és productiu”.

A més d’ajudar-los en el seu futur laboral, aquesta iniciativa els ajuda a optimitzar el rendiment futbolístic: “Molta gent pensa tot el contrari, però tindre més obligacions fa que el temps que li dediquen al futbol siga de major qualitat”. “A més també els preparem , en aqueix sentit, per a la retirada esportiva, no perquè no vagen a arribar a futbol professional, sinó perquè l’esport en algun moment de la seua vida vida arriba a la seua fi i això els permet tindre més facilitats per a trobar altres eixides laborals en el futur”. “La seua adaptació a l’entorn després de la retirada serà més fàcil”, comenta Picó.

Aprendre a viure de manera autònoma

A més de centrar-se en el futbol i en els estudis, els canteranos groguets, secundats pels psicòlegs del club, adquireixen coneixements sobre altres facetes de la vida amb tallers més específics com “l’ús del mòbil, taller d’economia perquè aprenguen a gestionar els diners, ja que són bastant joves i probablement ningú els ha ensenyat abans a manejar els seus comptes o tallers d’autonomia amb la finalitat d’aprendre uns certs hàbits ja que passen de viure en la residència a pisos i són ells mateixos els qui tenen que preparara moltes coses”, exemplifica Picó.

Així mateix, la jove psicòloga subratlla que “amb els xics de la residència també estem pendents de la gestió del temps lliure. No tot és futbol o estudis. Tenim programes de convivència perquè aprenguen a conviure de manera agradable i respectuosa”.

Formació en valors

Gràcies al projecte Endavant, que es va iniciar amb el suport de José Manuel Llaneza, el Villarreal ha aconseguit durant diverses temporades que les seues canteranos coneguen altres realitats mitjançant la col·laboració amb diferents associacions i centres de la província.

A pesar que aquesta iniciativa no correspon al Departament de Psicologia, aquest el monitora com si d’un taller més es tractara per a ajudar a la formació de les perles del club groguet. “Es diu que formem als futbolistes com a persones, però no, formem a persones que es dediquen al món del futbol. Per a mi no són dos ítems diferents. S’enfronten a situacions poc comunes en la societat, però amb aquest programa intentem que vegen altres problemes de molta gent i puguen col·laborar amb això”, detalla la seua coordinadora.

Així doncs, el Villarreal ofereix als seus jugadors del planter una formació integral en el pla esportiu, acadèmic i social, preparant a les seues futures estreles per al món del futbol i per a la vida.

Compartir.