Batxillerat a distància: la clau per a combinar futbol i estudis
Batxillerat a distància: la clau per a combinar futbol i estudis

Aquesta modalitat permet als juvenils del Submarí optimitzar el seu temps

El Batxillerat a distància s’ha convertit en un gran avantatge per a diversos futbolistes d’etapa Juvenil del Villarreal CF que conviuen en la residència de la Ciutat Esportiva José Manuel Llaneza. Grans promeses del Submarí com David Tirado, Dani Gamboa, Markel Gil, Celso Bermejo, Mario Gil, Joel Sánchez, Alberto García, Alejandro Ciria o Carlos Granados es beneficien d’aquesta nova modalitat amb l’ajuda del personal docent del club groc i gràcies a l’IES Francesc Ribalta.

“No hi ha classes com en el format presencial al qual estem acostumats. En una mateixa plataforma virtual tenen tots els continguts del curs i tenen accés al seu tutor o tutora corresponent i a tots els professors, així com dates d’exàmens i altres informacions”. Així ho explica Arturo Jiménez, coordinador del Departament d’Estudis del Villarreal CF, qui coneix de primera mà el dia a dia acadèmic d’aquests jugadors de Divisió d’Honor.

Jiménez va començar la seua marxa en el club com a psicòleg i, des del Departament de Psicologia, es va començar a crear el d’Estudis per la necessitat que hi havia. “Existia la biblioteca i venien uns professors externs, però véiem que es podia fer més”, recorda el psicòleg.

Grups reduïts

Una de les claus de l’èxit d’aquest model és l’atenció quasi personalitzada del personal docent de la residència, ja que els grups d’estudi són molt reduïts. “Els 10 xics es divideixen en dos grups de cinc i quan uns donen una assignatura els altres estan donant una altra; cada grup amb un professor, entre les 9 i les 14 hores”, explica Jiménez.

D’altra banda, cal destacar que “funciona perquè ací sempre hi ha responsables darrere. Probablement, sense estar en residència, els xics acabarien abandonant perquè l’exigència esportiva és molt alta, implica molt esforç i requereix molt temps”, argumenta el coordinador d’Estudis. “No ens oblidem que són adolescents i cal estar damunt d’ells perquè estan en segon de Batxillerat, però estan més tranquils, que és el que necessitaven. Ara estan d’exàmens i si que estudien més hores”, afig.

Ajuda per a conciliar esport i estudis

El principal benefici per als joves futbolistes és l’optimització del temps, ja que eviten desplaçar-se a l’institut als matins i guanyen temps per a menjar abans d’entrenar. “Tenen menys hores lectives, però en ser grups tan reduïts, les aprofiten més i els xavals, en aqueix sentit, estan més contents perquè s’alçaven a les 7 per a anar al col·le a les 8 i eixien a les 15, quan havien d’estar en camp sobre les 15.30. A final de temporada estaven esgotats perquè suposava molt d’esforç. Ara estem guanyant una hora de somni”, subratlla Jiménez, que afig que “per a ells, la seua ocupació principal és el futbol, però no volem deixar de costat aqueixa part acadèmica amb la carrera dual holística mentre siga compatible, però sempre ho serà perquè per a això estem nosaltres, per a organitzar i ajudar-los”.

Així doncs, les futures estreles com Gamboa o Tirado, que ja despunten en la màxima categoria del futbol juvenil, poden acabar els seus estudis preuniversitaris amb garanties mentre gaudeixen de l’esport rei d’alt nivell, la seua gran passió, que al seu torn, s’ha convertit en la seua principal ocupació.

Compartir.