skip to content
Així adapten els nostres tècnics la preparació física al Futbol 8
Així adapten els nostres tècnics la preparació física al Futbol 8

Sis entrenadors de la Cantera Grogueta formen el grup de treball d’habilitats del movimient que es reuneix setmanalment

El treball del Villarreal en el futbol base destaca en tots els àmbits, com la nutrició o els aspectes tècnics i tàctics, però ara també ho fa en l’àmbit de la preparació física gràcies al grup de treball d’habilitats del moviment que van formar sis entrenadors de la Cantera Grogueta fa una mica més de dos anys.

Els preparadors físics Cristian Sánchez (Cadet Roda), Rafa Melchor (Aleví A/Benjamí A), Álex Marqués (Aleví A Roda/Benjamí A Roda), Jaume Rigo (Aleví B/Benjamí B) i Iván Gil (Aleví B Roda) i l’entrenador de porters Carlos Saura (Aleví A/Benjamí A) són els integrants d’aquest grup que es reuneix un dia a la setmana per a continuar implantant el model de preparació física en edats primerenques, com és l’etapa de Futbol 8.

El sedentarisme i la pandèmia, les raons de ser

No és un secret que el sedentarisme infantil està a l’ordre del dia. Els xiquets juguen cada vegada menys al futbol i a altres esports al carrer i prevalen els videojocs i la televisió sobre altres opcions d’oci. Per això, l’objectiu és “portar el parc o el carrer al camp, que és el que s’ha anat perdent en els xiquets, mitjançant activitats divertides per a ells”, tal com explica Cristian Sánchez.

A més, la pandèmia va acréixer aquesta tendència preocupant per al desenvolupament dels xiquets i ací és quan es van adonar que feia falta un canvi. “El grup de treball va nàixer durant la pandèmia perquè el treball que li manàvem als xics era quasi tot condicional i véiem que hi havia unes certes mancances, no sols en els moviments en el terreny de joc, sinó també durant la pandèmia perquè no feien bé aqueixos exercicis”, afig el preparador benicassut.

I és que aqueixa falta d’aptituds condicionals no estava renyida amb la qualitat de les joves promeses del Submarí. “Fins i tot en els equips de primera línia, a nivell coordinatiu i motriu, no estaven treballats ni tenien un moviment concorde al seu desenvolupament en l’esport. A nivell tecnicotàctic els xics tenien moltíssims recursos, però a nivell condicional no perquè no existia la figura de preparació física en el club”, subratlla Rafa Melchor, que també assenyala que el més important és que “ells vagen escoltant molt com han d’accelerar, decelerar, girar, canviar de direcció, saltar o aterrar”.

De projecte a realitat

Després de superar els mesos de confinament, aquest grup de tècnics volia continuar implantant aquest model que ja començava a mostrar resultats i el club va acceptar la seua proposta. “Els coordinadors ens van preguntar de quina manera podíem desenvolupar això perquè era un treball interessant perquè els xics continuaren millorant des del punt de vista motriu i vam anar desenvolupant-lo entre els preparadors físics”, relata Álex Marqués.

I és que una vegada assentada aquesta espècie de preparació física en els equips de Futbol 8, l’autonomia dels xics serà clau a mitjà termini. “Es tracta d’educar als xics en com han de moure’s i que es moguen molt a base de jocs, sobretot en les primeres etapes, i a partir de benjamins o alevins, els ensenyem com han de fer uns certs exercicis per a millorar la tècnica i quan passen a futbol 11 ja tinguen aqueix treball avançat i puguen introduir-se en el gimnàs”, argumenta Jaume Rigo.

D’altra banda, Iván Gil, qui també realitza les seues pràctiques ni més ni menys que amb el Mini Submarí en LaLiga SmartBank, explica que “també detectem que hi havia una especifidad molt primerenca perquè només juguen a futbol i volíem que introduïsquen uns certs moviments que enriquisquen el seu desenvolupament motriu sense deixar aqueix treball específic de futbol”.

Així doncs, tant el sedentarisme com l’especifidad primerenca es combaten des de la Cantera Grogueta gràcies a aquest grup de tècnics que va decidir invertir part del seu temps a millorar el rendiment dels xicotets futbolistes groguets.

Compartir.